Voor het CBS, RVO, PBL en Kadaster leveren deze usecases meer inzicht op, in wat er leeft bij de gebruikers en welke knelpunten er in de praktijk ontstaan. Met andere woorden wat kan er in de komende jaren mogelijk door VIVET opgepakt worden.
Het probleem
VIVET werkt inmiddels geruime tijd aan het verbeteren van de informatievoorziening voor de energietransitie en heeft verschillende data- en informatieproducten opgeleverd. Deze worden door veel (overheids)partijen gebruikt bij het opstellen, uitvoeren en monitoren van beleid op het thema energietransitie. Toch zijn deze producten en de data- en informatieproducten die de verschillende organisaties zelf ontsluiten/aanbieden niet bij alle overheden bekend. Daarnaast zijn ervaringen die opgedaan zijn met de verschillende data en informatieproducten nog niet breed gedeeld. Bovendien is de exacte databehoefte die met name gemeenten hebben bij het opstellen van onder andere hun Warmteprogramma’s en wijkuitvoeringsplannen niet altijd helder.
De oplossing
Door gericht met vier gemeenten aan de slag te gaan met een specifieke usecase of informatievraag kunnen de (VIVET)uitvoeringsorganisaties ondersteuning bieden aan deze gemeenten. Dit doen ze met de data- en informatieproducten die vanuit VIVET zijn ontwikkeld en de verschillende data- en informatieproducten die de organisaties zelf aanbieden/ontsluiten. Tegelijkertijd kan de precieze data- en informatiebehoefte bij de gemeenten worden opgehaald. Mogelijk dat hier nieuwe dataproducten uit ontstaan.
Data- en informatieproducten die binnen dit project kunnen worden ingezet zijn onder andere:
- Isolatiewaarden woningen op geaggregeerd niveau
- Referentieverbruik woningen
- Wijkpaspoort (dataset woningvoorraad)
- Begrippenkaders
- Statline
- Datasets VvE’s
- Startanalyse
- ISDE data
- ….
Als resultaat leveren we een verslag op waarin per usecase inzicht wordt geboden in:
- Omschrijving van de usecase (bijvoorbeeld: opstellen wijkuitvoeringsplan of cijfermatige onderbouwing bij het warmteprogramma, uitbreiding elektriciteitsnet, planning laadinfrastructuur, etc.)
- Uitkomsten van de analyses
- Wat heeft het voor de gemeente opgeleverd?
- Welke data- en informatieproducten zijn gebruikt?
- Waar kunnen gemeenten deze data- en informatieproducten vandaan halen?
- Zijn er nog aanvullende wensen vanuit de gemeente ten aanzien van data?
Betrokken partijen
- RVO (partner in project en data-aanbieder)
- CBS (partner in project en data-aanbieder)
- Kadaster (partner in project en data-aanbieder)
- PBL (partner in project en data-aanbieder)
- Netbeheerders (partner in project een data-aanbieder?)
- KGG (deelnemer in project)
- VNG (vertegenwoordiger van de gebruiker)
Output en deadline – wat levert het op en wanneer?
Het project levert een rapport op met voor elke usecase een verslag met de eerder genoemde onderdelen. Daarnaast wordt een overzicht gemaakt van de gebruikte bronnen bij de usecases, waar deze te vinden zijn en welke analyses daarop gedaan zijn.
Tijdens de netwerkbijeenkomst op 17 juni 2025 wordt in één van de deelsessies een terugkoppeling gegeven van de eerste usecase. Na de zomer worden er vervolgens nog 3 usecases opgepakt. Deze worden afgerond voor de tweede netwerkbijeenkomst in het najaar van 2025.
Communicatie
De resultaten van het project worden actief gecommuniceerd via de VIVET-website en de eigen kanalen van de deelnemende organisaties. Daarnaast worden de resultaten van de eerste usecase tijdens de netwerkbijeenkomst gepresenteerd. Aanvullend hierop zullen we ook naar externe kanalen kijken om de resultaten breed te kunnen delen.
Mogelijke obstakels
- Betrokkenheid van alle organisaties vraagt om voldoende afstemming.
- Zonder duidelijke afbakening van de usecase (wat doen we wel en wat doen we niet) is het resultaat ook lastiger te definiëren
- De tijd gaat snel: als je voor 17 juni een eerste use wilt doen, moet je nu al data gaan vastleggen zodat iedereen ruimte in de agenda heeft
No Go’s – Niet doen
Het project richt zicht op het toepassen van de reeds beschikbare data- en informatieproducten en niet op de ontwikkeling van nieuwe producten. De duiding op basis van de uitkomsten van de usecase ligt bij de gemeenten zelf en vormt geen onderdeel van de opdracht.