Voor (de)Centrale overheden, onderzoeks- en adviesbureau’s is het van belang om toegankelijke bruikbare data beschikbaar te hebben. Deze moet consistent, betrouwbaar en goed vindbaar zijn om de energietransitie te realiseren voor de gebouwde omgeving en de productie van hernieuwbare energie op land. Daarvoor werken het Kadaster, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanaf 2019 samen in het verband VIVET, en worden ondersteund door de ministeries van EZK en BZK. Zij werkt vraag gestuurd en ontwikkelt, bundelt en/of verbetert data. Zo zorgt VIVET dat het datafundament op orde is en gebruikers goed onderbouwd kunnen werken aan de energietransitie.
Na de evaluatie in 2021 is de meerwaarde van VIVET duidelijk geworden en is het samenwerkingsplatform van incidenteel gefinancierde samenwerking overgegaan tot structureel gefinancierd programma. In 2022 zijn Netbeheer Nederland (NBNL) en het RIVM agendalid geworden, net als Rijkswaterstaat . Het gebruikerspanel bestaat uit het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) en PBL. Sinds 2023 is het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ook onderdeel van het gebruikerspanel.
Soms huren we een externe partij in als de kennis, vaardigheden of capaciteit bij de VIVET-partijen ontbreekt (o.a. WaterZin, TNO, Geonovum, CE Delft, OverMorgen, ABF, I&O research).
Deze partijen werken samen aan consistente, betrouwbare en goed vindbare data voor de gebouwde omgeving en elektriciteit (productie hernieuwbare energie op land). Deze data ontwikkelt, bundelt en/of verbetert VIVET en maakt ze zo toegankelijk voor (de)centrale overheden, onderzoeks- en adviesbureaus die data gebruiken. Het VIVET-programma werkt dus aan het op orde brengen van het datafundament, zodat gebruikers goed onderbouwd kunnen werken aan de energietransitie.