Afstemming en voeding informatieportalen

Ingrid van Grootveld 15-02-2024
616 keer bekeken 0 reacties

Dit project uitgevoerd door RWS (uit werkplan 2019) heeft geresulteerd in een overzicht en analyse van het informatielandschap met (rijks)portalen voor energie- en klimaatinformatie en enkele scenario’s. Aanleiding van het onderzoek: het informatielandschap is zeer versnipperd.

RWS heeft een analyse en scenario’s gepresenteerd aan het secretariaat van Vivet en relevante betrokken vanuit EZK.  Als onderdeel van EZK was ook het interdepartementale, door EZK gecoördineerde, project gericht op verbetering van de online klimaatkanalen. Startpunt voor RWS was een eerste overzicht van informatieportalen van Geonovum.

De uitkomsten bevestigen de aanleiding van het onderzoek: het informatielandschap is  zeer versnipperd en daardoor voor gebruikers onvoldoende inzichtelijk. Beperking van deze versnippering en duidelijker positionering richting gebruikers is gewenst.

In een nader onderzoek is er een onderscheid gemaakt naar vier gebruikersdoelen. 

Vanuit het Programma VIVET zijn hier een aantal aanbevelingen om versnippering aan te pakken, waarbij meerder scenario's denkbaar zijn. Namelijk:

  1. Landschap beter communiceren: één plattegrond
  2. Landschap beter ordenen: één gebouw, meerdere verdiepingen
  3. Renovatie/nieuwbouw
  4. Viewers/portalen aan de markt overlaten

Omdat het Rijk, vaak via EZK, opdrachtgever/financier is van veel van de portalen heeft EZK deze opvolging opgepakt. Uiteindelijk heeft dit geresuleerd in uitwerken advies 1 en 2. 

  1. De Klimaatwijzer als plattegrond
  2. Een uitwerking van ordening voor verschillende marktsegementen.  

Afbeeldingen

Cookie-instellingen