Pilot bedrijventerreinen en energietransitie

Melanie van Spronsen-Valize 12-11-2023
708 keer bekeken 0 reacties

In het kader van het programma Verbetering van de Informatievoorziening voor de Energietransitie (VIVET), heeft het CBS samen met het Kadaster onderzocht in hoeverre de informatievoorziening over de energie-intensiteit en verduurzamingsmogelijkheden van bedrijventerreinen te verbeteren is.

Bedrijventerreinen worden gezien als een belangrijk potentieel om de besparing op CO2-uitstoot te bewerkstelligen. Zo is er op bedrijventerreinen vaak veel dakoppervlak beschikbaar voor zonnepanelen en zouden gemeenten bedrijventerreinen kunnen benutten voor het plaatsen van windmolens. Om zicht te krijgen op deze potenties, moet er eerst zicht zijn op de huidige stand van zaken met betrekking tot bedrijventerreinen.

Op dit moment is er echter nog onvoldoende kwantitatief zicht op de kenmerken van bedrijventerreinen, zoals gevestigde bedrijvigheid en bijbehorende energieverbruiken. Veel bestaande informatie over energieverbruik, locaties van zonnepanelen et cetera zijn al wel op Postcode-6 of gemeenteniveau beschikbaar, maar dat is niet voldoende om ook bedrijventerreinen te differentiëren. Aangezien veel bedrijfsinformatie en energieverbruiksgegevens niet op individueel niveau als open data beschikbaar gesteld kan worden, biedt publicatie op het gebiedsniveau ‘bedrijventerreinen’ een uitkomst. De pilot geeft vier aanbevelingen, zie hier

Klik hier voor meer informatie en het volledige rapport.

 

Afbeeldingen

2021

Cookie-instellingen